3 päivän vesipaasto & keitto paaston lopetukseen
/Paastot ja erilaiset puhdistusterapiat ovat lähellä sydäntäni ja aikaisemmista kokemuksistani voit lukea mm. täältä. Uskon, että kehomme kaipaa toisinaan aikaa jolloin syömme vähemmän ja se voi rauhassa puhdistaa paremmin itseään. Elimistön puhdistusprosessit ovat toki toiminnassa kaiken aikaa, mutta jatkuva kuorma (ympäristö, kemikaalit, ruoka, stressi…) on puhdistaville elimillemme kuten maksalle raskas. Kokonaiskuorma on aikojen saatossa noussut, 50-vuotta sitten elämänrytmi oli kevyempi, ruoka jalostamatonta ja maaperä ravinnepitoisempi. Ajoittaisia puhdistuskuureja tärkeämmäksi näen kuitenkin sen, että arkiset valintamme ovat tietoisia ja mahdollisimman vähän kehoa ja mieltä turhaan kuormittavia. Tällä tarkoitan sitä, että valintamme ruoan suhteen olisivat mahdollisimman laadukkaita ja lisäaineettomia, kosmetiikka- ja kemikaalivalinnat tietoisesti puhtaita sekä stressitaso alhainen. Koska jokainen meistä altistuu edellä mainituille päivittäin tahtotmattaankin on hyvä pitää ruokavalion tukena ravintolisiä jotka auttavat kehoa puhdistumaan, suolistoa voimaan hyvin ja maksaa (kehomme suurin puhdistava elin) voimaan paremmin. Itselleni näitä apuja ovat mm. sprirulina-tabletit (vaivattomampia niellä kuin nesteenä), akaasia-kuitu (kuljettaa epäpuhtauksia pois) ja Restore (tukee suoliston kuntoa).
Hyppäsin mukaan aika yllättäen kolmen päivän vesipaastolle Kirsi Salon inspiroimana. Edellisestä pidemmästä puhdistuksesta oli kulunut muutama kuukausi ja ajatus vesipaastosta houkutteli, joskin jännitti! Ennakkoon ajattelin että paastosta tulisi varmasti vaikea ja olisin täysin energiaton, olin jopa siivonnut kalenteriani aika tyhjäksi, just in case. Ihmeellistä worst case scenario -ajattelua, jota yritän yleensä optimistina välttää.
Paastomatkasta tuli mielenkiintoinen mental game. On todella mielenkiintoista ja antoisaa sukeltaa omiin ajatusmalleihin, asenteisiin ja toimintapoihin mitä meillä liittyy ruokaan ja oikeastaan ihan kaikkeen elämässä. Itselläni nousi pintaan pelko ajatuksesta ilman ruokaa, selviänkö, jaksanko arjessa, näännynkö? Kaikkia tunteita on mielenkiintoista kuulostella ja miettiä niiden alkuperää. Pelon käsittelyssä sanoin lopuksi itselleni että valitsen näkökulmaksi rakkauden ja lempeyden. Näin pelko rauhoittui, sille ei enää jäänyt tilaa ja kun se tuli kuulluksi ei ajatus enää noussut pintaan. Vapauttavaa! Perusasiat kuten toisten ihmisten syöminen ympärilläni kun paastoan ja perheelle ruoan laittaminen sujuivat hyvin, tällä kertaa otin selkeästi isomman harppauksen omaan sisäiseen maailmaani.
Paaston jälkeen iski hetkeksi ihmeellinen haikeus. Olin ollut kolme päivää erittäin tietoinen omista ajatuksistani ja tunteistani. Tuntui että olin täysin avoin kaikille tuntemuksilleni ja triggereitä oli helppo sitä mukaa käsitellä kun niitä vastaan tuli. Kun sitten aloitin taas syömään (mikä oli tietenkin myös ihanaa!) sain selkeästi olla tarkempi itseni kuuntelun kanssa, ihan kuin ruoka jotenkin sotkisi henkistä yhteyttä itseeni. Mielenkiintoista, eikö? Sama “auki” oleva tila minulla on hetken aikaa juuri herättyäni joka aamu ja olenkin ottanut tavaksi tehdä pienen hengitys- tai meditaatioharjoituksen juuri heräämisen jälkeen. Kännykkään katsominen sotkee tätä yhteyttä erittäin tehokkaasi ja sen pyrinkin pitämään suljettuna ensimmäisen aamutunnin. Suosittelen kokeilemaan, ihan vaikka niin että mietit muutaman jutun mitä tänään tavoittelet, hengität muutaman kerran syvään ja aistit kehosi ja sisäisen olotilasi. Tällä on upea vaikutus koko tulevaan päivään!
Intuitioni varmasti kertoo milloin on seuraava oikea ajankohta paastolle, jotenkin odotan tätä jo innolla! Hyvä paaston toteutusväli on todella henkilökohtainen mutta karkeana linjana voidaan ajatella että hajottavan vaiheen jälkeen on hyvä taas rakentaa. Naisten tulee aina huomioida kuunkierto ajankohtaa suunniteltaessa jotta hormonitoiminta pysyy tasapainossa.
Alla oleva keitto on lempeä vatsalle ja sopii hyvin ensimmäiseksi ruoaksi paaston jälkeen (luuliemen lisäksi). Lisää paaston lopetuksesta ja hyvien suolistobakteerien ruokinnasta seuraavassa blogissa.
Kurkuma-parsakaalikeitto
1 punasipuli
3 valkosipulin kynttä
kokonainen parsakaali
1 tölkki kookoskermaa
vettä
1 tl juustokuminaa
curryjauhetta 1 tl-2 rkl
suolaa
Kuullota sipuleita kattilan pohjalla tilkassa öljyä, varo polttamasta. Lisää paloiteltu parsakaali ja peitä se vedellä. Lisää curryjauhe, juustokumina ja suola. Anna kiehua niin että parsat pehmenevät al dente, noin 10 minuuttia. Lisää kookoskerma. Sekoita blenderissä hienoksi sosekeitossa ja kiehauta vielä kuumaksi kattilassa. Keiton voi maustaa ja koristella tuoreella korianterilla. Myös kukkakaali tai molempien kaalien yhdistelmä sopii hyvin keiton pohjaksi ja suosittelen esimerkiksi kanasuikaleita proteiinin lähteeksi keiton kanssa.
Paaston toteutus on oma taiteenlajinsa ja siihen liittyy paljon tukevia toimenpiteitä mitä tykkään puhdistumisen yhteydessä tehdä. Näistäkin lisää myöhemmin!
Muistutan vielä että paasto ei sovi raskaanaoleville eikä imettäville, alipainoisille tai syömishäiriöisille. Paaston terveyshyödyt on huikeita ja parhaassa tapauksessa se voi olla hyvä tukitoimenpide sairauksien hoidossa. Näissä tapauksissa ja muutenkin lääkitysten kanssa suosittelen perehtymään paastoon huolellisesti ja neuvottelemaan asiasta yhdessä hoitavan tahon kanssa.
Valoa pimeään päivään!
Solja